La Petite Bande - Nieuws
SIGISWALD KUIJKEN
Nieuws
16 februari 2024
WE VIEREN SIGISWALD'S 80STE VERJAARDAG!!

Vandaag, 16 februari 2024, vieren we Sigiswald's 80e verjaardag.

Dankbare felicitaties komen binnen per post en e-mail, enkele interviews en radioprogramma's zijn gewijd aan deze mijlpaal in het leven van Sigiswald, zoals Klara (Vlaamse radio voor klassieke muziek).

Aan het einde van onze uitvoering van Così Fan Tutte enkele dagen geleden in Asse (waar Sigiswald 40 jaar heeft gewoond), werd hij speciaal toegejuicht en versierd met de bloemenkransen van Ferrando en Guglielmo!...

De cd "SOLO Sigiswald Kuijken" is een feestelijke cd gemaakt ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag, waarop Sigiswald viola da gamba, viool, violoncello da spalla en...clavichord speelt!

Gelukkige verjaardag, Sigiswald!
 
05 februari 2024
FEESTELIJK HISTORISCH MOMENT: SIGISWALD 80!
BACHS HEMELSE LIEFDE, SIGISWALD
KUIJKEN 80 & BART STOUTEN

ZONDAG 25 FEBRUARI 2024 OM 16U30
BRUGGE

Tegenover de oorverdovende kreten om brood en spelen,
die onze luxe-wereld nòg meer overspoelen wanneer het leven moeilijk wordt,
zijn een constant streven naar dieperliggende kwaliteit en een rijper denken het enige antwoord.

— Sigiswald Kuijken —

Een UITZONDERLIJK HISTORISCH MOMENT. Een unieke ontmoeting mèt en feestelijk eerbetoon áán SIGISWALD KUIJKEN. Onze Vlaamse VIOLIST, DIRIGENT en BACH-KENNER van WERELDFORMAAT, wordt TACHTIG. Bij Accent komt begin februari speciaal ter gelegenheid van zijn verjaardag een NIEUWE SOLO CD van hem uit! De hele maand wordt hij in de bloemen gezet op VERSCHILLENDE RADIO-ZENDERS over gans de wereld… op zijn verjaardag, 16 februari, natuurlijk OOK OP KLARA, in Ampersand en Iedereen Klassiek!

Op ZONDAG 25 FEBRUARI 2024 OM 16U30 is hij te gast in de PRACHTIGE NEOGOTISCHE KAPEL PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS O.L.V. te Brugge (BE), waar niemand minder dan BART STOUTEN ook een HOMMAGE zal brengen aan hem!
 
BART STOUTEN is bekend als AUTEUR (21 bundels) en werkte mee aan meer dan 10.000 UITZENDINGEN als RADIOPRODUCENT & -PRESENTATOR voor de VRT en Klara. Hij is erg geliefd bij alle liefhebbers van klassieke muziek, vooral als de voormalige warmhartige stem van het dagelijkse vooravondprogramma DE TUIN VAN EDEN (2000-2010) en van zijn legendarische, voormiddag vullende, KLASSIEK LEEFT (2013-2021) op Klara.

SIGISWALD KUIJKEN voert u al vertellend mee in ÉÉN van BACHS MOOISTE DIALOOG-CANTATAS, BWV 57 ‘Selig ist der Mann‘, waarbij de sopraan DE ZIEL vertolkt, en de bas-aria’s op meesterlijke wijze JEZUS laten spreken, in de traditie die teruggaat op het BIJBELSE HOOGLIED. Hij doet dit aan de hand van prachtige muziekfragmenten uit een opname van deze Cantata, die hij op het einde integraal laat horen. BWV 57 maakt deel uit van de sacrale cantaten van het volledige lithurgische jaar die Sigiswald met La Petite Bande opnam (CD-verzamelbox ACCENT, 19 CD’s).
 
29 januari 2024
Presentatie & Data van LA PETITE BANDE ACADEMY 2024!
Komt eraan in juli: de editie voor 2024 van La Petite Bande Academy.

De volledige brochure met alle praktische informatie zal binnenkort beschikbaar zijn.

Data: 16-28 juli

Instrumentalisten en zangers:vanaf nu is het mogelijk om je aan te melden!

Presentation and Dates LPB Academy 2024
06 april 2023
La Petite Bande Academy 2023: Bach - Gluck
La Petite Bande Academy 2023 zal plaatsvinden in Italië van 24 juli tot 6 augustus.

Alle info is te lezen in onze pas gepubliceerde brochure.

WELKOM!

Contact:
lapetitebandeacademy@gmail.com
Whatsapp +393280681241
https://www.facebook.com/LaPetiteBandeSummerAcademy
19 september 2022
50 jaar La Petite Bande: Così Fan Tutte in Amsterdams Concertgebouw!
LA PETITE BANDE viert zijn  50ste VERJAARDAG
met MOZARTS opera COSÌ FAN TUTTE
in de prachtige Concertzaal van het CONCERTGEBOUW in AMSTERDAM
op Zondag 11 December 2022 om 14u15 

Kom en vier met ons mee, ontdek deze unieke authentieke Mozart opera!

Klik hier voor tickets

La Petite Bande presenteert u Mozart's "Così Fan Tutte". De muzikale kwaliteit van het ensemble wordt gecombineerd met flamboyante kostuums en een intense acteerstijl die teruggrijpt naar de theatrale lichaamstaal van de 18de eeuw.
Muzikale en visuele aspecten worden zo in een harmonieuze eenheid samengebracht en laten de oorspronkelijke levendigheid van Mozarts en Da Ponte's prachtige komedie de vrije loop.

Così Fan Tutte is de derde van de grote opera's van Mozart/Da Ponte: de origineelste en de rijpste ervan. La Scuola degli Amanti, "De School van de Geliefden" is de echte titel van de opera, en inderdaad: de vier jonge en onstuimige geliefden hebben veel te leren... maar alle zes de personnages hebben zo hun eigen moeilijkheden in dit burleske avontuur, totdat aan het eind onverwachts alles goed komt. 

Fiordiligi           ANAIS MERLIN, sopraan
Dorabella         JOHANNA REITHMEIER, mezzosopraan
Ferrando          NILE SENATORE, tenor
Guilelmo          ANTHONY RIVERA, bariton 
Despina           MAYAN GOLDENFELD, sopraan
Don Alfonso    GUILLEM BATLLORI, bariton

SIGISWALD KUIJKEN, dirigent
MARIE KUIJKEN, regie
MARIJKE SILEGHEM, kostuums

INSTRUMENTAAL ENSEMBLE LA PETITE BANDE
Sara Kuijken, concertmeester

Zoals in Mozarts tijd vaak het geval was, heeft Sigiswald Kuijken de partituur van de opera bewerkt voor kamerensemble: een strijkkwintet met contrabas en twee hoorns, ondersteund door een klavecimbel voor de begeleiding van de recitatieven. Een welkom gevolg is dat de relaties tussen zangers en afzonderlijke instrumentisten natuurlijkerwijs hechter en intiemer zijn geworden, zowel muzikaal als op menselijk vlak: een echte troupe !  

We kijken ernaar uit u te begroeten om samen te vieren en te genieten van Mozart's buitengewone muziek en Da Ponte's fijne humor.  
​​EEN UNIEKE GELEGENHEID !!

Klik hier voor tickets


Echo's over deze productie

"Een jubelstemming van weelderige witte jurken, aangevuld met plechtige pluimen van gelijke oprechtheid, die het positieve einde van het verhaal mooi onderstrepen, sluit de voorstelling af, terwijl intens en langdurig applaus en Bravo! Bravi! Brava! is gericht aan alle vertolkers, wier stemmen en expressiviteit steeds weer perfect en sterk communicerend zijn met een schoonheid van toon en expressieve beheersing. Een speciaal applaus voor de toneelregisseur, die een van Mozarts bekendste en meest onderhoudende meesterwerken met talent en uitstekende beheersing orkestreerde." 
(Moreno Fabbri, Corriere Dello Spettacolo)


"De muziek is zeer aangenaam... licht maar scherp vanaf de opening... de scène is elegant en essentieel".

"De kostuums zijn, op zijn zachtst gezegd, prachtig. Ze werden dagenlang becommentarieerd door mijn aanwezige vrienden en ingewijden uit de theaterwereld... hun commentaar: allemaal positief, voor de fijnheid van de lijnen en de details van de verschillende personages, de schittering van de prachtige gekleurde oplossingen die gaandeweg hun psychologie en gemoedstoestand onderstreepten."

"Toen kwamen de appoggiaturas en de variaties in de aria's, en kwam, verrassend, de prachtige aria van Guglielmo "Rivolgete a lui lo sguardo", nooit gespeeld!  Een echt juweeltje... De vertolker weet goed te leveren en scenisch is hij echt begaafd!"

"Van zo dichtbij waardeerde ik alle nuances, de vibraties, de ademhalingen, de onmerkbare gebaren, evenals de technische en acteervaardigheden van de vertolkers. Blijkbaar waren ze met eenvoud voorbereid en gedirigeerd, maar als ze niet allemaal op hun best waren geweest (instrumentalisten en zangers), zou men niet eens kunnen overwegen om zo'n moeilijke en complexe opera uit te voeren! Ik heb hem grondig bestudeerd: naast de eenvoudige aria's zijn het de grote ensemblestukken die een schat aan perfect op elkaar afgestemde muzikale vaardigheden vereisen. Het ontroerde me... zo erg!

(Morena Lepri, sopraan)

Zes operazangers, jonge internationale sterren met buitengewone stemmen en opmerkelijke theatrale talenten, betoverden het publiek, dat al tijdens de voorstelling met een daverend applaus terugkeerde.  

Anthony Rivera, een Franse bariton, gaf veel kleur en theatrale levendigheid aan het personage van Guilelmo. Guillem Batllori, een Catalaanse bariton, was een ironische en geestige Don Alfonso, terwijl de Italiaanse tenor Nile Senatore zijn fluwelen, expressieve stem leende aan de figuur van Ferrando, die hij met grote theatrale verve vertolkte. Bij de vrouwen viel de Franse Anais Merlin op met haar grote podiumprésence en virtuoze vocalisme in de veeleisende rol van Fiordiligi; Mayan Goldenfeld, een Israëlische sopraan, leverde een sluw en levendig dienstmeisje (Despina) met een zeer expressief gezicht, terwijl de Duitse Johanna Reithmeier een sensuele Dorabella liet horen met vocale en gestuele expressiviteit. Een cast van grote kwaliteit waarin elke zanger zorgvuldig voor zijn rol werd gekozen.


(Il Corriere di Viterbo)
03 december 2021
La Petite Bande wordt 50 jaar en viert haar gouden jubileum met schilder Thierry Bosquet.
Sigiswald Kuijken vertelt over zijn ontmoeting met de bekende Belgische schilder Thierry Bosquet.

Thierry Bosquet leerde ik kennen in de jaren 1980 via Philippe Lenaël, één van de eerste toneel- en operaregisseurs die zich specialiseerde in de barokke historische regie. Mijn ontmoeting met Thierry was meteen overweldigend voor mij. 
 
Thierry Bosquet (geboren in 1937 in Ukkel) bleek een ware geestesgenoot te zijn van mij (en ook van mijn vrouw Marleen)! Hij heeft een lange, briljante carrière als schilder en theater-decorateur achter zich. Hij werkte daardoor in veel verschillende landen - en tot op de huidige dag schildert hij nagenoeg elke dag!
De verbeelding van Thierry Bosquet is geheel bevolkt met 17de en 18de eeuwse personages, uitgedost in hùn kleren, met hùn gestes en uitdrukkingen. Zij tonen ons hun leven en gewoonten, hun smaak, hun rijkdom en hun armoede, en voor we het beseffen voelen wij daarvan de eeuwige echo's in ons binnenste... Thierry is verliefd op deze schoonheid, deze theatraliteit, deze krullen en frullen die deel uitmaakten van het leven in die tijd.
In zijn huis in Ukkel staan aldus een dozijn barokke miniatuur- theaterscènes opgesteld, zorgvuldig en liefdevol ineengeknutseld en geschilderd, waarin allerhande personages bezig zijn - telkens in een ruimte van zowat één kubieke meter... Alles leeft en converseert daarin, we zitten er als het ware midden in... Dit is geen pijnlijk- nauwgezette "reconstructie" - nee, doorheen deze 'oude' vormgeving waait een krachtige fantasie, een communicatieve energie!
Overal in dit overigens eenvoudig huis barst "de barok" uit zijn voegen: alles is theater, kunstig opgesteld en aangebracht - het oog weet niet waarheen éérst te kijken. Ook de bescheiden tuin herbergt talrijke barokke sculpturen, zoals te verwachten...
Het eigenlijke schildersatelier op de bovenverdieping is relatief klein - overal staan en liggen mappen met gouaches (landschappen, personages, allegorieën, stillevens) en ontwerpen voor theaterdecors.
 
Thierry is er niet op uit om veel bezoek te ontvangen, hij lijkt graag alleen te zijn in zijn rijk. Als bezoeker ben je welkom, maar hij is geen uitbundige gids in zijn domein... Deze bescheidenheid typeert hem. 
 
Wij vroegen hem in 1993 de decors en costuums te maken voor de opera "I Disingannati" van Antonio Caldara (een karnaval-opera naar Le Misanthrope van Molière-Wenen, 1729) die we met LPB uitvoerden tijdens het Festival voor oude Muziek te Innsbruck, waarvan in die jaren Réné Jacobs de artistieke leiding had. Ik zie Thierry nog vóór mij, daar in het atelier van het Landestheater, druk bezig de kostuums te beschilderen (jawel!) in zijn zo eigen zwierige en barokke stijl. Onvergetelijk en ontzagwekkend was dat - hij was in zijn element! Wat later in die negentiger jaren beschilderde hij in ons huis in Asse een groot vensterraam: hij werkte bij momenten met twee borstels tegelijk - in elke hand één! Zo kwamen de bloemen ongelooflijk vlug uit zijn fantasievol brein tevoorschijn...
Ook bracht hij in 2001 een prachtig boek uit over "Versailles Disparu". Hij schildert hierin enerzijds talloze bekende gebouwen van dit weergaloos domein, maar anderzijds ook vele helaas verdwenen gebouwen en vergezichten die Versailles rijk was...
In het voorjaar van dit jaar 2021 vroegen wij aan Thierry Bosquet om een schilderij te maken voor het 50-jarig La Petite Bande-jubileum in 2022 - een schilderij die wij dan in een zeer kwaliteitsvolle reproductie aan ons publiek willen te koop aanbieden, om de financiële ruggensteun voor ons beoogde feestprogramma te verstevigen. Zonder enige aarzeling ging hij op onze vraag in, en méér nog: vanuit zijn affiniteit met onze muziek en wegens de bijzondere aanleiding schonk hij ons dit werk, hopend dat het orkest er wel moge bij varen...
Aansluitend op deze merkwaardige Corona-tijden suggereerden wij hem om de spreuk "Musica Medicina Dolorum" in het tafereel te verweven - wat hij aanvaardde en zeer elegant realiseerde...
06 september 2021
Eine Kleine Nachtmusik
La Petite Bande  nam begin 2021 voor ACCENT Mozarts Kleine Nachtmusik op, in combinatie met  zijn 3 Divertimenti voor strijkers (KV 136 137 en 138). Deze CD is zonder enige twijfel de eerste en enige op de markt, die deze inderdaad overbekende werken brengt in de zo typische historische “divertimento” - strijkers-bezetting uit Mozarts tijd : 2 violen , altviool en contrabas (ipv violoncello) !   Zò zou het serenade-orkestje geklonken kunnen hebben onder uw slaapkamervenster  als u in het Wenen van de late 18de eeuw had gewoond…
26 maart 2021
Heruitgave Mozart - Requiem KV 626 - Kuijken String Quartet
Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853)

Transcriptions for string quartet by the composer or someone else was common practice in Mozarts time. In that light this string-version of Mozart's Requiem is nothing special. What makes it special, is the circumstance of the original Requiem itself. It is known that Mozart left the majority of the work incompleted, and that on request of Mozart's widow, his pupil Süssmayer did the finishing job. Where one's work ends and the other's starts, no-one knows. This 'skeleton-version' of the Requiem, however, fully preserves the eloquence of Mozart's music and therefore perhaps proves that the Requiem contains more of the masters own composing than we can objectively establish. But incomplete as the Requiem is, Mozart's universal genius radiates through the notes in any version. And if anyone can bring the radiation to the surface in this version, no one better than the Kuijken Kwartet.
 1. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Introitus: Requiem
 2. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Kyrie
 3. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Dies Irae
 4. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Tuba mirum
 5. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Rex tremendae
 6. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Recordare
 7. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Confutatis
 8. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Lacrimosa
 9. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Domine Jesu Christe
 10. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Hostias
 11. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Sanctus
 12. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Benedictus
 13. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Agnus Dei
 14. Requiem KV 626 - Version for string quartet by Peter Lichtenthal (1780-1853) Lux aeterna

https://www.challengerecords.com/products/161409370377.01
11 december 2020
Nieuwe CD verschenen Van LPB : Bach Kantaten BWV 72, 156 en 92
Beste vrienden en fans van La Petite Bande , 
 
In deze corona-tijden willen wij  graag een positieve noot laten horen. Bij de Duitse CD-firma ACCENT is eind november 2020 een nieuwe CD van La Petite Bande verschenen, waarop 3 prachtige cantaten van J.S.Bach te beluisteren zijn: BWV 72, 156 en 92 .
Hoewel het in strikte zin geen typische “Kerstmuziek” betreft, zal deze Bach-opname zéér zeker hartverwarmend  en bezinnend bijdragen aan een diepere beleving van deze corona-gekleurde eindejaars-periode van 2020 en van de komende maanden ...
 
Deze nieuwe CD van LPB is in de handel te verkrijgen - maar via LPB zelf is ze snel leverbaar, aan de prijs van 26€ (verzendkosten zijn inbegrepen).
Bestellen kan via betaling op de rekening van Votre Petite Bande:
IBAN:  BE 30 4310 6868 0111   (niet: .... .... 6888 etc....zoals eerder foutief aangegeven was op deze pagina - sorry)
BIC: KREDBEBB
Gelieve duidelijk uw postadres te vermelden bij de betaling ! (Mocht u een factuur wensen gelieve dan ook nog te vermelden ‘factuur’.)

Deze opname werd gemaakt begin van Februari 2020, in het enigszins futuristische theatertje in Blaibach (Beieren - u kunt het via google meteen zien als u Blaibach intikt…), dat op initiatief van de Duitse baryton Thomas Bauer werd gebouwd in 2014. U kunt Thomas Bauer ook beluisteren op deze CD : hij werkte mee als solist en als bas in het vokaal kwartet ! 
 
Wegens de corona-crisis is deze opname tenslotte de laatste activiteit van LPB geweest van dit jaar 2020 :  alle andere projecten van 2020 werden vanaf maart één voor één afgelast, of naar later verplaatst. 
Ook nu  blijft de  toekomst van het kultuur-leven over de gehele wereld onzeker… La Petite Bande heeft plannen genoeg, het publiek zal - zodra mogelijk - weer kunnen genieten van onze optredens ! 
30 januari 2020
Interview: Mattheüs Passie in Amsterdam
Intiem zoals 300 jaar geleden: De barokke muziekvisionair Sigiswald Kuijken dirigeert de Matthäus-Passion met een klein ensemble. In een kleine band lijkt dit net zo sterk als in het grote Amsterdamse Concertgebouw...

Link naar origineel artikel
18 juni 2019
Nieuwe release: The Chamber Music - The Accent Recordings (1978 - 2007)
Winnaar van de  Diapasion d'Or  2019
18 juni 2019
Nieuwe release: The Concertos - The Accent Recordings 2006-2016
Vivaldi  - Bach - Telemann - Haydn - Mozart
17 maart 2019
Nieuwe release: Auferstehungshistorie (SWV 50)
 
11 maart 2018
Nieuwe release: Piano Concertos K. 413, 414 & 415
De zussen Marie en Veronica Kuijken hebben samen met hun vader Sigiswald Kuijken de nieuwe plaat Wolfgang Amadeus Mozart - Piano Concertos K413, K414 & K415 (Challenge Classics CC72752) opgenomen, die een nieuwe draai geeft aan de periodische prestaties.
Mozart schreef deze drie concerti voor klavecimbel of fortepiano, met volledig orkest. Ook schreef hij ze zo dat de blaaspartijen weggelaten konden worden, en de traditionele vier strijkkwartetinstrumenten gebruikten om een kamerversie van het werk te maken. Het is duidelijk dat dit vroeg om zeer zorgvuldig koord schrijven en aandacht voor evenwicht. Ook kleur zal voor Mozart een overweging zijn geweest bij het schrijven van winden om de orkestrale textuur te verrijken.
Deze opname maakt gebruik van fortepiano met de kwartetversie, maar brengt één belangrijke verandering. Dirigent en in dit geval eerste violist Sigiswald Kuijken heeft de cello vervangen door een contrabas. Zijn argumentatie hiervoor is dat Mozart waarschijnlijk zou hebben aangenomen dat de meeste particuliere kopers van zijn gepubliceerde partituur klavecimbels bezaten en de kamerversie zouden hebben gekozen, waarbij het klavecimbel beter in balans was met de vier strijkinstrumenten. Door te kiezen voor opname met de meer robuuste fortepiano was de luidere, rijkere bas een even robuust alternatief voor de cello. Bovendien, het overschakelen naar contrabas beweegt die een octaaf lager zetten, waardoor een voller, meer orkestrale effect voor het kleine ensemble ontstaat.
De keuze is een weloverwogen, maar slimme en effectieve keuze. Het plaatst een grootschalig werk in een intieme setting voor een zeer bevredigende en boeiende voorstelling.
20 februari 2018
Nieuwe release: Cantatas for the Complete Liturgical Year in 64 cantatas in 19 CD's
Dir. Sigiswald Kuijken
Uw browser is verouderd.

Update uw browser, of gebruik Google Chrome voor een betere gebruikservaring.