La Petite Bande
SIGISWALD KUIJKEN
La petite bande

Het barokorkest La Petite Bande werd in 1972 opgericht door Sigiswald Kuijken, op verzoek van de platenfirma Harmonia Mundi (Duitsland), om Lully's Le Bourgeois Gentilhomme op te nemen onder leiding van Gustav Leonhardt. De orkestbezetting en de naam werden ontleend aan het orkest van Lully zelf aan het hof van Lodewijk de XIV. Ondermeer door authentieke instrumenten te gebruiken en de oude speelwijze in ere te herstellen wordt er naar gestreefd deze muziek, zowel qua interpretatie als qua klankbeeld, zo getrouw mogelijk te laten herleven, zonder daarbij in een strak academisme te vervallen.

Ook een wisselende bezetting, dus geen vaste orkestleden, maar telkens de meest 'geschikte' muzikant voor een welbepaald repertoire, draagt bij tot die speciale interpretatie van Sigiswald Kuijken.

Het succes van de plaatopnamen was zo groot dat de groep geregeld concerten ging geven. Na een eerste periode, waarin het accent vooral lag op de Franse barokmuziek (Lully, Campra, Muffat) werd ook het Italiaanse repertoire aangevat (Corelli, Vivaldi e.a.). Daarna kwam als vanzelfsprekend ook het oeuvre van J.S. Bach aan de beurt. Het orkest heeft zich ook vaak laten opmerken door zijn veelgeprezen interpretaties van de klassieke meesters (Mozart, Haydn).

De 18 – delige CD reeks met Cantates van J.S. Bach, doorheen het kerkelijk jaar is sinds februari 2014 volledig. In deze opnames past Sigiswald Kuijken de bevindingen van recent Bach-onderzoek toe: geen koor, enkel een vocaal kwartet, en ook een minimale instrumentale bezetting. Hierdoor komt het fijne muzikale weefsel van deze Cantates veel beter (en natuurlijker) tot zijn recht. La Petite Bande maakte opnames voor Accent, Challenge, Deutsche Harmonia Mundi, Denon, Seon/Virgin en Hyperion.

Het ensemble trad op in talrijke festivals en op de grote internationale podia, zowel in Europa, als in Japan, China, Australië en Zuid-Amerika.

Van 1997 tot 2018 was La Petite Bande in residentie in de Stad Leuven.

Uw browser is verouderd.

Update uw browser, of gebruik Google Chrome voor een betere gebruikservaring.